ελcity_horizon_gr.html

PEARL

The compositional effort aims to the creation of a new landmark, the importance of which is based not on its size but on its role towards the creation of a visual coherent connection between the old and the new city.  The future buildings of block 39 are arranged in a Π shaped complex with a inner courtyard which takes the form of an atrium as soon as we add the volume of the Centre. The building itself is organized is as a cluster of lines which curves up the physical landscape. The functions of the Centre are articulated between the incisions forming three distinctive zones. In the centre of the plan the incisions are cut forming an atrium which regulatores the functions of the building. At the western part of the plan a grid is organized in order to accommodate the more introvert functions of the Centre . All the offices of the administration area are situated in this area forming a linear hierarchy of institutional uses. Access to this area is given by the atrium. The western façade overlooks on a water surface providing the area with natural light and visual qualities. In the centre of the plan the most exocentric area of the building is organized as the circulation regulator of the building. The atrium which is formed by the recession of the cutting lines accommodates the main  morphological attraction of the building : the planetarium. Apart from its visual qualities the planetarium is very important for the inner circulation of the building, as it regulates the access to all function areas. Through the atrium surrounding the planetarium one is capable of reaching the administration area as well as the amphitheater and the exposition area.   


Ioannis Oikonomou

© 2011 oiio architecture office, all rights reserved.